Lemmikkirotasta on riemua

12.01.2018
Marko Lindgren

Sosiaalinen lemmikkirotta rakastaa seuraa ja viihtyy myös ihmisen kumppanina. Se on siisti ja ystävällinen lemmikki. Oikein käsiteltynä rotat purevat hyvin harvoin. Nuoret rotat ovat leikkisiä ja ne ajavatkin mielellään toisiaan takaa ja painivat. Jokainen rotta on oma persoonansa. Toiset pitävät kiipeilystä ja ratsastavat olkapäällä. Toiset puolestaan ovat koko ajan menossa ja haluaisivat vain leikkiä. Älykkyytensä ansiosta rotat oppivat nimensä, käyttämään hiekkalaatikkoa ja vaikka kiipeämään köyttä. Niitä voi myös kouluttaa naksuttimen avulla.

*

Uteliaina eläiminä rotat haluavat tutkia uusia asioita - sen voi opettaa vaikkapa noutamaan tavaroita. Laatikon voi täyttää korsiheinällä ja piilottaa joukkoon rotan makupaloja. Näin rotta voi viihdyttää itseään jopa tuntikausia aarretta etsien. Kuten aina lemmikkejä opettaessa, myös rotan kanssa kärsivällisyys ja ystävällisyys ovat opetustilanteessa hyvin tärkeitä.

Rotan asumus on metallia

Rotan häkin tulee olla metallia ja siinä on oltava kiinteä pohja. Rotta tarvitsee myös riittävästi tilaa kiipeilyyn ja leikkimiseen. Häkkiin olisi syytä mahtua paikoillaan pysyvän ruokakupin lisäksi myös iso juoksupyörä, tuoretta heinää ja heinätunneli tai -pesä. Rotalla on oltava aina saatavilla puhdasta vettä, esimerkiksi vesipullosta.

Rotta tarvitsee myös kuiviketta, esimerkiksi vehnäolkipelletti on hyvä pehku rotalle. Aromaattisten setri- ja mäntykuivikkeiden pihkavoi ärsyttää rotan ihoa ja keuhkoja, joten niitä kannattaa välttää. Korsiheinän lisäksi vanhat sanomalehdet ja paperiset kasvopyyhkeet, vanhat lapaset ja sukat ovat erinomaista pesäntekomateriaalia rotalle. Leikkisän ja älykkään rotan asumus on hyvä pitää mielenkiintoisena ja virikkeellisenä. Putket, köydet ja tunnelit ovat hyviä leluja. Rotta myös heittelee ja kantaa mielellään tavaroitaan.

Ravinto on keskeistä terveyden kannalta

Monet rotan terveysongelmista liittyvät ravintoon, ruuansulatukseen, hampaisiin tai ylipainoon. On syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos rotalla on märkä tai tahriintunut häntä, haavoja raajoissa tai verta virtsassa. Jos rotta aivastelee tai sen hengitys vinkuu, sen etuhampaat ovat liian pitkät tai sillä on kyhmyjä tai kaljuja kohtia turkissa, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Sairastaessaan rotta voi myös vain kyhjöttää nurkassa tai syödä ja juoda epätavalliseen tapaan. Säännölliset käynnit eläinlääkärissä tukevat rotan hyvinvointia.

Rotta on kaikkiruokainen, se syö sekä kasvi- että eläinperäistä ruokaa.

Rottien ruokavalio muistuttaa paljon ihmisen ruokavaliota. Ja ihmisten tapaan, myös rotat syövät, kun niillä on tylsää ja tällöin ne lihovat helposti. Paino-ongelmien välttämiseksi rotalle on siis oltava tarjolla oikea määrä oikeanlaista ruokaa.

Siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä terveellisempi vaihtoehto ovat esimerkiksi täysipainoiset pelletit. Kokonaisvaltaisissa pelleteissä on mm. ruohoja ja kokojyväviljaa. Muodollaan pelletit edistävät nakertelua, mikä on tärkeää hampaiden hyvinvoinnille. Aikuiselle rotalle suunniteltujen pellettien sisältämä proteiini, rasva, hiilihydraatit, vitamiinit ja mineraalit on tasapainotettu rotalle sopivaksi. Ruokavaliota vaihtaessa uuteen ruokaan on syytä siirtyä vähitellen parin viikon aikana, jotta vältetään mahdolliset ruoansulatushäiriöt.

Puhdasta heinää sekä raikasta vettä tulee olla saatavilla koko ajan. Heinä estää rotan lihomista ja virikkeistää ruokailua. Heinä on myös erinomainen pesäntekomateriaali.

Makupalat ovat tärkeitä rottaa koulutettaessa, mutta ne auttavat myös parantamaan rotan ja omistajan vuorovaikutusta. Rotat eivät tarvitse jatkuvasti makeita herkkuja, sillä ne sisältävät usein liikaa energiaa ja johtavat helposti lihomiseen. Makupalat kannattaa tarjota vasta terveellisen aterian jälkeen.

Myös hedelmät ja vihannekset ovat rotan makupaloja. Niitä on syytä antaa korkeintaan ruokalusikallisen päivässä. Lehtikaali, romaine-salaatti ja persilja sopivat hyvin rotalle. Omena, mansikka, banaani, herne ja kurpitsa sopivat myös antamaan vaihtelua ruokavalioon. Uuteen ruoka-aineeseen totutellaan aina vähitellen. Koska rotat eivät osaa röyhtäillä, niille ei tule antaa kaasua muodostavia kasveja kuten valkokaalia.

Kuva: Richard Masoner / Cyclelicious (CC BY-SA 2.0)

Lähde: Oxbow Animal Health / Berner Oy